Etenswaren versturen


Wil je etenswaren versturen naar het buitenland? Lees wat is toegestaan en waar je aan moet denken.


Chantal van Thiel

Chantal schrijft al bijna twee decennia over onderwerpen in de logistieke wereld en heeft gewerkt bij grote internationale vervoerders.

📅 Gepubliceerd op: 16-03-2023

✏️ Laatste wijziging: 20-04-2023

Etenswaren versturen naar het buitenland

Wil je etenswaren versturen naar het buitenland? Heb je een onderneming en wil je levensmiddelen versturen? Of wil je hagelslag en pindakaas sturen naar familie of vrienden over de grens? Je leest hier wat is toegestaan en wat niet.

Er zijn verschillende soorten etenswaren. In het expresnetwerk wordt een onderscheid gemaakt tussen lang houdbare goederen en kort houdbare goederen.

  • Lang houdbare goederen zijn producten die lang meegaan zonder bederf of kwaliteitsverlies. Denk aan koekjes, chocolade of hagelslag. Deze goederen hebben meestal een langere houdbaarheidsdatum dan verse producten, omdat ze zijn geproduceerd of verpakt met behulp van methoden die de houdbaarheid verlengen.
  • Voor goederen die kort houdbaar zijn, is de regel dat ze ongeveer een jaar bewaard kunnen blijven. Dingen als kaas, groente fruit en vlees mogen dus niet verstuurd worden. Ook goederen in een vacuüm verpakking mogen niet verstuurd worden. De vervoerders willen deze goederen niet vervoeren, omdat het verzenden van versproducten riskant kan zijn vanwege de korte houdbaarheid en de mogelijke bederfelijkheid van deze producten. Als deze producten te lang onderweg zijn of worden blootgesteld aan ongunstige omstandigheden zoals hoge temperaturen, kan dit de kwaliteit van het product aantasten of zelfs bederven.

Welke etenswaren kun je niet verzenden?

  • Vlees
  • Groente
  • Fruit
  • Zuivel
  • Sauzen

Daarbij dien je ook uit te kijken met het versturen van producten in glas. Dit is makkelijk breekbaar en meestal zit er iets met vocht in. Als dit vervolgens open gaat kan de verpakking ook verzwakt worden of kapot gaan. Dit kan weer resulteren in schade of vermissing van de gehele zending. Als je dit toch wilt doen is een goede verpakking echt essentieel. Lees hier verpakkingstips.

Elk land heeft namelijk zijn eigen douaneregels met betrekking tot het invoeren van voedsel. Douane informatie per land vind je op onze website. Controleer of het is toegestaan om jouw specifieke etenswaren naar het land van bestemming te verzenden en welke beperkingen er gelden.

Ga je etenswaren versturen? Denk dan nog hieraan:

·   Verpakking: Om de etenswaren te beschermen tijdens het transport is het belangrijk om ze op de juiste manier te verpakken. Gebruik bijvoorbeeld luchtdichte zakjes en kartonnen dozen om de producten te beschermen.

·   Verzekering: Overweeg om de zending te verzekeren voor het geval er iets misgaat tijdens het transport.

·   Het is verstandig om contact op te nemen met de lokale autoriteiten in het land van bestemming en de vervoerder waarmee je wilt verzenden om er zeker van te zijn dat je aan alle vereisten voldoet en dat je de etenswaren veilig kunt verzenden.

·       Vermeld op de proforma of commercial invoice dat je etenswaren verstuurt. Verstuur je met luchtvracht of per express en vermeld je dit niet op de pro forma of commercial invoice (handelsfactuur voor de douane)? Dan kan de zending in beslag genomen worden door de douane van het desbetreffende land! De zending wordt dan teruggestuurd of vernietigd. Met eventuele extra kosten tot gevolg.

Etenswaren versturen naar Amerika en Canada

Wil je etenswaren versturen naar Amerika of Canada? Niet-bederfelijke levensmiddelen (conserven) zijn toegestaan. Wat is niet toegestaan? Bederfelijke waren versturen, dat is niet toegestaan. Inclusief, maar niet beperkt tot, bederfelijke voedingsmiddelen/dranken, bederfelijke farmaceutische producten en alle andere items die koeling of andere milieucontroles vereisen. Voedsel die tetrahydrocannabinolen (THC) bevat en een Kinder Surprise Ei (Chocolade eieren met verrassing erin). Je leest hier meer over de douane informatie van Amerika en douane informatie Canada

Meer informatie?

Heb je een vraag over levensmiddelen of etenswaren versturen buiten Nederland? Wil je meer weten over internationaal verzenden? Kijk dan eens in onze kennisbank. Spreek je liever met onze logistieke specialisten. Neem dan contact op met ons via de live chat. Of door te bellen naar 085 877 16 56 (Nederland) of 038 087 099 (België). We staan graag voor je klaar!  

Zij verzonden ook via ParcelParcel 👇

Verzendkosten berekenen

Vul de gegevens in van je zending hieronder en bereken direct de verzendkosten van bekende vervoerders zoals FedEx, DHL, TNT, DPD, DSV en Skynet 👇

Het #1 verzendplatform voor internationaal versturen 🌎

  • Vergelijk de beste vervoerders vanaf één website
  • Je hoeft niet een minimaal aantal zendingen te boeken
  • Lift mee op onze kortingstarieven (tot 70%) bij de vervoerders
  • Je hebt 1 aanspreekpunt voor al je geboekte zendingen
  • Beheer al je zendingen vanuit 1 account

Heb je een vraag over etenswaren versturen?

Stuur ons een e-mail

Stuur ons een e-mail

[email protected]
Chat met een specialist

Chat met een specialist

Start chat