Wanneer heb je een douaneverklaring CN22 of CN23 formulier nodig?


Hoe zit het met een douaneverklaring CN22 of CN23 formulier? En welke douaneformulieren heb je nodig voor een verzending naar een land buiten de Europese Unie? Op deze pagina beantwoorden wij de belangrijkste vragen over douaneformulieren en douaneverklaringen.


Chantal van Thiel

Chantal schrijft al bijna twee decennia over onderwerpen in de logistieke wereld en heeft gewerkt bij grote internationale vervoerders.

📅 Gepubliceerd op: 12-01-2023

✏️ Laatste wijziging: 12-01-2023


Hoe zit het met een douaneverklaring CN22 of CN23 formulier? En welke douaneformulieren heb je nodig voor een verzending naar een land buiten de Europese Unie? Op deze pagina beantwoorden wij de belangrijkste vragen over douaneformulieren en douaneverklaringen.  

Wat is een CN23 formulier?


Een CN23 formulier is een formulier voor zendingen per post die verzonden worden naar een bestemming buiten de Europese Unie. Een CN22, CN23 of CP71 formulier is alleen nodig als je een zending per post verstuurt (PostNL/Bpost). Verzend je via ParcelParcel? Dan zijn die formulieren niet nodig, omdat ParcelParcel gebruik maakt van express vervoerders in plaats van postdiensten.

Wat is het verschil tussen een CN23, CN22 of CP71 formulier?

Het verschil tussen een CN23, CN22 of CP71 formulier is als volgt. Een CN22 formulier gebruik je voor pakketten tot 2 kg en een waarde tot €425 en een CN23 voor pakketten tot 20 kg met een waarde vanaf €425. Een CP71 formulier is een adreskaart en hoort bij het CN23 formulier. 

Welke douaneformulieren heb je nodig bij express zendingen?

Het antwoord is heel simpel: je hebt een douanefactuur nodig om jouw pakket door de douane te krijgen indien je verzendt naar een land buiten de Europese Unie of importeert vanuit een land buiten de Europese Unie. De douanefactuur wordt ook wel commerciële - of handelsfactuur genoemd. Dit document is nodig om de douane te laten zien wat er in het land wordt ingevoerd.

Op een douanefactuur staat een specificatie van de goederen die je wilt versturen. Denk hierbij aan een omschrijving van de goederen, de waarde en het gewicht van de inhoud van jouw pakket. Op het moment dat een zending een commerciële waarde heeft, oftewel bedoeld is voor verkoop, dan dient er een commerciële factuur in drievoud meegestuurd te worden met het pakket. Indien de inhoud niet voor verkoop bedoeld is, denk aan samples, een cadeau, of het terugsturen voor reparatie, dan dient bij de zending een proforma invoice te worden bijgevoegd.

ParcelParcel maakt namelijk een uitgebreide douanefactuur kosteloos voor je aan die volledig conform de eisen van de vervoerders en de douane in het bestemmingsland is opgesteld. Gelukkig kun je dan ook bij ParcelParcel automatisch de juiste douaneformulieren krijgen, ingevuld en al!

Huh! Moet ik niet zelf een douaneverklaring opstellen?

Nee, de slimme tool van ParcelParcel maakt voor jou een douanefactuur op basis van de inhoud die je tijdens jouw boeking hebt ingevuld. Een douaneverklaring CN22 of CN23 formulier invullen is dan ook niet meer nodig. Wanneer het land van bestemming onderdeel is van een handelsovereenkomst plaatsen wij automatisch een speciale tekst op het formulier, zodat je gebruik kunt maken van lage invoerrechten. In een paar stappen maak je eenvoudig een douanefactuur. Wil je direct beginnen? Kijk dan op MyParcelParcel.  

Verzenden met ParcelParcel

Met ParcelParcel kun je tot 70% op jouw verzendkosten besparen. Met de tarief vergelijker van ParcelParcel vind je gemakkelijk en snel de beste vervoerder voor jouw verzending binnen of buiten Europa, op basis van prijs, levertijd en service. Zo kun je snel en goedkoop pakketten verzenden. 

Zij verzonden ook via ParcelParcel 👇

Verzendkosten berekenen

Vul de gegevens in van je zending hieronder en bereken direct de verzendkosten van bekende vervoerders zoals FedEx, DHL, TNT, DPD, DSV en Skynet 👇

Het #1 verzendplatform voor internationaal versturen 🌎

  • Vergelijk de beste vervoerders vanaf één website
  • Je hoeft niet een minimaal aantal zendingen te boeken
  • Lift mee op onze kortingstarieven (tot 70%) bij de vervoerders
  • Je hebt 1 aanspreekpunt voor al je geboekte zendingen
  • Beheer al je zendingen vanuit 1 account

Heb je een vraag over een CN23 formulier?

Stuur ons een e-mail

Stuur ons een e-mail

[email protected]
Chat met een specialist

Chat met een specialist

Start chat